Afvormen & gieten 

Afvormen is doorgaans een tussenstap op weg naar het gietproces. Eerst kies je daarbij een object dat je na wil maken, bijv. een voorwerp uit de natuur, een sculptuur, een plastiek of een deel van het menselijk lichaam. Van dat gekozen oer-model maak je vervolgens een afdruk met behulp van een elastisch of vast materiaal, die je daarna bij het gieten gebruikt. Vaak is het echter eerst nog nodig om een steunmal te maken om er voor te zorgen dat je afdruk/de gietvorm niet tijdens het gieten vervormt.
Bij gieten wordt een vloeibare massa in een eerder gemaakte gietvorm of mal gegoten, waarna de gietmassa volgens een chemisch proces uithardt.

Met behulp van afvormen en gieten is het mogelijk om bijv. voorwerpen, sculpturen, modellen en lichaamsdelen te vermenigvuldigen, in grote aantallen te vervaardigen of in een ander materiaal na te maken.
Wat de meest geschikte afvorm- of gietmassa is, hangt af van de aard van het project, maar zeker ook van de werkomstandigheden. Luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur bepalen namelijk in hoge mate de los- en uithardingstijd van de verschillende materialen.

> verder lezen

Sub categorieën


Registreer een nieuw account

Already have an account?
Log in instead Or Reset password