Van eigen behoeften naar eigen bedrijf

Als kind wist Reinoud van Bemmelen al dat hij later met zijn handen bezig wilde zijn. Niet verwonderlijk dan ook dat hij afstudeerde aan de Kunstacademie in Amsterdam en zijn 1e graads lesbevoegdheid haalde. Naast het beeldende werk in zijn eigen atelier gaf hij cursussen en werd hij handarbeidleraar op de Vrije School Den Haag. Zowel op de Academie als daarna liep Reinoud er steeds weer tegenaan dat hij in Nederland eigenlijk geen goed gereedschap, marmer en albast voor het steenbeeldhouwen kon krijgen. En dus besloot hij het dan maar zelf te gaan halen. Zo kwam het dat hij begin jaren 90 van de vorige eeuw de auto pakte en naar Italië en Spanje reed om gereedschapsmakers en steengroeven te bezoeken. Met een wagen volgeladen met mooie materialen keerde hij weer terug. Dit bleef niet onopgemerkt en al snel gaven collega’s, vrienden en bekenden hun materiaalwensen aan hem door. Het duurde dan ook niet lang voordat de kast in zijn atelier in een klein winkeltje was veranderd. Kleine winkeltjes worden groot en met al veertig klanten in de loop van 1995 richtte hij vervolgens officieel De Steenhouwwinkel in de Marcelisstraat in Scheveningen op. De behoefte aan goede beeldhouwspullen bleef onverminderd groot en twee jaar later koos hij er voor afscheid te nemen van het leraarschap op school om zich volledig te concentreren op het ondernemerschap.

Van Steenhouwwinkel naar De Beeldhouwwinkel met meerdere filialen

De belangstelling en hoeveelheid werk groeiden gestaag en in de jaren daarna groeide ook het aantal medewerkers, beeldhouwdocenten en compagnons. Zo is Thuri van Geleuken al vanaf de eerste tijd aan de Marcelisstraat aan de winkel verbonden en kwam Kaj Vonk in 1999 als compagnon erbij. Met de toetreding tot het collectief van Stichting Sleipnir ontstond de (commanditaire) vennootschapsvorm en kreeg het bedrijf zijn huidige naam ‘De Beeldhouwwinkel CV’. Om niet uit zijn voegen te barsten, verhuisde de winkel in 2001 naar een groot pand met een aparte steenopslag in de Scheveningse haven. In die tijd trad Joost Poel als derde mede-vennoot aan en kwam Milan Jovanovic als vaste medewerker in dienst.

Er volgden meerdere initiatieven, waaronder een beeldentuin in Zeeland en een verkooppunt in Amsterdam dat leidde tot een filiaal van De Beeldhouwwinkel in Amsterdam dat tot 2013 bestaan heeft. In nauwe samenwerking met Carsten Langediers werd door Reinoud in december 2005 dochteronderneming Bildhau in Keulen opgericht. Een aantal jaren later volgde de opening van een filiaal in Zutphen in 2010, waar sindsdien Rijkhart Mees met niet aflatende energie en enthousiasme scepter en klopper zwaait. In 2011 werd het huidige viertal vennoten bereikt met de toetreding van Davor Rojnic als mede-vennoot.

Een (voorlopig) laatste grote stap is in 2016 gezet, toen De Beeldhouwwinkel haar hoofdvestiging verplaatst heeft van de Scheveningse haven naar een geweldig ruim pand aan De Binckhorst in Den Haag. In tegenstelling tot in Scheveningen, zijn hier alle bedrijfsonderdelen van steenopslag tot atelier bij elkaar gebracht op één locatie. Daarmee is een lang gekoesterde droom in vervulling gekomen.

De Beeldhouwwinkel en Bildhau: gevestigde begrippen nu en in de toekomst

Inmiddels zijn De Beeldhouwwinkel in Nederland en Bildhau in Duitsland al vele jaren gevestigde namen én vakhandels voor beeldhouwbenodigdheden. Terugkijkend kan je zeggen dat het beeldhouwen in Nederland vanaf 1995 mede dankzij alle initiatieven van De Beeldhouwwinkel zich sterk heeft ontwikkeld. Ook in de komende jaren draagt De Beeldhouwwinkel met veel plezier graag haar steentje (en alle andere materialen) bij aan de beoefening van beeldhouwkunst en keramiek. We hopen je graag een keer te verwelkomen in een van onze winkels!

Registreer een nieuw account

Already have an account?
Log in instead Or Reset password